Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2018. Április 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI/Fotó:MTI/EPA/A42.RU/Alekszandr Patrin

Rövidzárlat okozhatta a több halálos áldozatot követelő kemerovoi plázatüzet

Rövidzárlat okozhatta a több halálos áldozatot követelő kemerovoi plázatüzet

Valószínűleg rövidzárlat okozta a számos halálos áldozattal járó tüzet a szibériai Kemerovo városának Téli Meggy (Zimnyaja Visnya) nevű bevásárlóközpontjában

– közölte kedden Rinat Jenyikejev, Oroszország tűzvédelmi főfelügyelője. Jenyikejev elmondta, hogy vélhetően az épület játszóházában keletkezett rövidzárlat okozta a tüzet. Jelenleg úgy látják, a rövidzárlat egy LED-es lámpatestben keletkezett, valószínűleg az odavezető vezeték túlterheltsége miatt. A lámpatest műanyag búrája megolvadt, lángra kapott, az égő műanyagcseppek pedig egy habszivacsfelületre hullottak. A főfelügyelő hangsúlyozta, hogy a tényleges ok megállapítása még folyamatban van, és az is lehet, hogy maga a lámpatest volt hibás.

Jenyikejev beszélt arról is, hogy az orosz katasztrófavédelmi hatóságok minden oroszországi bevásárlóközpontot át fognak vizsgálni a kemerovói tragédiához hasonló esetek elkerülése érdekében. A főfelügyelő kifejtette: olyan tények birtokában van a tűzvédelmi hatóság, amelyek szerint egyes plázatulajdonosok szándékosan bezárják központjaikat a biztonsági ellenőrzések idején, ugyanis a biztonsági rendszerük nem felel meg a szabályoknak. Jenyikejev leszögezte azonban, hogy ezek az esetek meglehetősen ritkák. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nagy forgalmú plázák nem mentesülnek a tűzbiztonsági ellenőrzések alól.

A kemerovói Zimnyaja Visnya plázában március 25-én keletkezett tűzben 64 ember vesztette életét, köztük 41 gyermek. A legtöbben a komplexum mozitermeiben égtek halálra. Az első vizsgálatokat követően kiderült, hogy az üzletközpont automatikus tűzjelző berendezése március 19. óta nem működött, és javítását elhanyagolták. A kézi indítású riasztó üzemképes volt ugyan, de a létesítmény őrzővédő szolgálatának embere nem hozta működésbe.

Ez volt az egyik legszörnyűbb tűzeset Oroszországban az utóbbi száz évben.

Címkék: orosz, pláza, tűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.