Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Február 24. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: STOP / MTI

A kommunizmus áldozataira emlékeznek holnap

A kommunizmus áldozataira emlékeznek holnap

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten a Terror Házánál tartanak állami megemlékezést szombaton - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

A kormány szombaton 10 és 18 óra között az Andrássy út 60., azaz a Terror Háza Múzeum előtt várja mindazokat, akik az emlékezés mécseseit kívánják elhelyezni a kommunista diktatúra áldozatainak tiszteletére - áll a KIM közleményében.

A múzeumnál 16 órától Hende Csaba honvédelmi miniszter, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója és Balás-Piri László, a Kelet-és Közép-Európai Történelem és Társadalom Kutatásért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke mond beszédet. A megemlékezésen bemutatják Ákos új klipjét, és fellép Váczi Eszter énekes, dalszerző is.

A KIM közlése szerint az emléknap alkalmából szombaton egész nap ingyen látogatható az idén tízéves Terror Háza Múzeum, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott. Délelőttől a már előre bejelentkezett látogatói csoportok tárlatvezetéséhez ismert művészek csatlakoznak. A rendhagyó tárlatvezetésen Bársony Bálint zenész, valamint Laklóth Aladár, Kautzky Armand, Fazekas Andrea és Gubik Ági színészek személyes, családi élményeikről is beszélnek, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson a kommunizmus időszakáról.

2000 óta, az első Orbán-kormány döntése alapján tartják február 25-én a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Azért ez az emléknap dátuma, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

A KIM közleménye szerint a kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra, Kelet-Európában egymillióra becsülik. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által, jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított - hangsúlyozza a minisztérium közleménye.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket